Jela od divljači

Ispis

GASTRO NATJECANJE U PAZINU

Izvor:   GLAS ISTRE
Objavljeno: 23.02.2011

Njoki sa šugom od srne nadmoćno prevladavaju u postojećoj ponudi jela od divljači u istarskom ugostiteljstvu, no meso divljači nudi puno veće izazove, naznačio je Drago Orlić pravac u kojem se već četvrtu godinu kreće gastro manifestacija "Divljač u istarskoj kuhinji" koju zajedno organiziraju županijska Turistička zajednica i TZ središnje Istre, uz tradicionalno domaćinstvo pazinske konobe Vinja.

I doista, u nadmetanju jela koja su ovaj put pripremali kuhari Ljubiša Stojanović iz beogradskog restorana Kalemegdanska terasa, Danijel Mesar iz porečkog restorana Arlen te Zoran Ćasić koji je kuhao za domaćina, konobu Vinja, osjetili su se i tradicija i inovacija, i vješta manipulacija mesom kao osnovnom sirovinom i maštovito kreiranje dodataka, umaka, začina i priloga; s dojmljivim spektrom okusa kao završnim rezultatom.

Jela je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Stanislav Poropat, Gracijano Prekalj, Oscar Biagi, Alfi Kabiljo i Franko Lukež, a kako je svaki kuharski tim pripremao po dva jela (osim Arlena koji je nastupio samo s jednim), žiri je odlučivao ne o najboljem pojedinačnom jelu, već o ukupnom plasmanu.

 

Tako je, odlukom žirija, prvo mjesto na četvrtom natjecanju "Divljač u istarskoj kuhinji" pripalo Ljubiši Stojanoviću iz Kalemegdanske terase, koji je pripremio ukusni carpaccio od jelenjeg mesa te rižoto od prsa divlje patke i crnog vina (i to Schifflinovog merlota) i pečene jetre divlje guske. Ovaj je rižoto premoćno osvojio i nagradu publike, koja je mogla glasati samo za jedno od ukupno pet ponuđenih jela.

Drugo mjesto u ukupnom plasmanu žiri je dodijelio konobi Vinja, čiji je kuhar Zoran Ćasić pripremio "krepku juhicu" od mesa pernate divljači te zanimljiv zapečeni tatarski biftek od jelenjeg mesa pokriven poširanim jajem. Naposljetku, treće mjesto osvojio je Arlenov kuhar Danijel Mesar vrlo ukusnim šugom od srnetine uz koje je pola gostiju kao prilog dobilo "špecle" (vrstu tjestenine), a druga polovica fuže.

Uz jela su se služila vina istarskih vinara, redom iz berbe 2009. godine: merlot Andreja Schifflina, malvazija i cabernet sauvignon Bruna Trapana te malvazija Ivice Matoševića.

Gastro natjecanju je prethodio okrugli stol u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre i Lovačkog saveza Istarske županije, s kojeg je upućena poruka istarskim ugostiteljima da od sljedećeg tjedna (za koji dan bi naime objekt trebao proći tehnički pregled i dobiti uporabnu dozvolu) meso divljači odstrijeljene u Istri mogu legalno nabaviti u AZRRI-jevoj rasjecaoni mesa istarskog goveda i divljači u Pazinu.

Osim divljači iz istarskih lovišta tu će se moći nabaviti i meso jelena s Brijuna, najavio je direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj, a narednih mjeseci u planu su edukacije lovaca o tome kako postupati s mesom divljači nakon odstrela, i prvi plasmani mesa divljači u zainteresirane ugostiteljske objekte.

Napisao: Davor ŠIŠOVIĆ